teisipäev, 30. aprill 2013

1935 - Eesti Maakrediidiseltsi maja


Kaja 10.04.1935 lk 5
Eesti maakrediidiselts laiendab maja.
Eesti maakrediidiseltsi juhatusel on kavatsus asuda käesoleval kevadel maja laiendamisele. Täis kavatsetakse ehitada Väike-Pärnu maantee ja Kaupmehe uulitsa nurgal asuv krundi osa, kus praegu on madal ühekordne ehitis. Uus hoone tuleks neljakordne ja sisaldaks hulga bürooruume. Maja läheks maksma 110.000 krooni. Teda tahetakse sügiseks ehitada valmis.
Eesti maakrediidiseltsi majas asuvad peale maakrediidiseltsi enese büroode veel Eesti Maapank ja Põllumeeste keskpank. Seega kolm suurt panka ühes hoones.


Päevaleht 3.05.1935 lk 1
Eesti Maakrediidiselts ehitab maja
Neljakordne kivimaja V. Pärnu maanteele
Eesti Maakrediidiselts – end. Eestimaa mõisnike krediitseltsi järeltulija – on asunud neljakordse kivimaja ehitamisele V. Pärnu maanteele. Senine väike telliskivimaja ja osa suure pangahoone nurgast (torniga) lammutatakse, et teha ruumi uuele majale.
Maakreeditselts kolib uude majja, kuna senised ruumid jäävad tervelt Eesti Maapanga kasutusse. Maapangal oli kavatsus ehitada oma maja, kuid krundi küsimuses tuli raskusi ja pank jääb senistesse ruumidesse edasi.
Uus maja V. Pärnu mnt. veerul läheb maksma üle 110.000 krooni. Vähempakkumisel läks ehitus tarvitajateühisus „Maja“ kätte. Lammutustöödega tehti algust juba sel nädalal.


Pealinna Teataja 17.08.1935 lk 1
Maakrediidiseltsi juureehitis sarikate all.
Neljapäeval jõuti Maakrediidiseltsi juureehitatava hooneosa töödega nii kaugele, et võidi üles panna sarikad, ühes traditsioonilise krantsi ja lipuga.
Juureehitatav hooneosa tuleb V. Pärnu mnt. poolt viiekordne ja vastu Kaupmehe tänavat neljakordne.
Juureehitus võeti ette seetõttu, et praeguses hoones peale Maakrediidiseltsi asuvad veel Maapank ja Põllumeeste Keskpank, kellest eriti Maapangal muutusid senised ruumid kitsaks.
Ehitustöödega, mida teostab T.-Ü. „Maja“, alustati k.a. mai algul ja need viiakse lõpule 10. detsembriks k.a. Kokku juureehitus läheb maksma 111.000 krooni.

 

Vaba Maa 12.12.1935 lk 9
Maakrediidiseltsi uus maja.

dea.nlib.ee
V.-Pärnu maanteel nr. 2 on valminud maakrediidiseltsi hoone kõrval 4-kordne uus kivielumaja. See on nägus telliskiviehitus, kaetud kunstkrohviga. Maja ehitas maakrediidiselts elukorterite jaoks, kuid kolmas majakord terveni läheb Maapanga kätte ja uus hoone kujuneb teataval määral seega ka pangamajaks. Maapanga praegused ruumid maakrediidiseltsi vanas majas on jäänud kitsaks. Pangaruumide laiendamise puhul osa panga personaalist tuuakse Eesti Panga ruumidest Maapanga juure üle.
Uues maakrediidiseltsi majas on, peale Maapangale minevate ruumide, 6 elukorterit.
Projekti uuele majale valmistas arhitekt Edgar Kuusik.



Vaba Maa 10.01.1936 lk 9
Maapank sai lahedamad ruumid.
Eesti maakrediidiseltsi uus maja valmis.
Eesti maakrediidiseltsi uus maja senise hoone kõrval Vabaduspuiesteel on nüüd lõplikult valmis ja kasutamisele võetud. Maakrediidiseltsi asjaajamise ruumid jäid vanasse majja, kuna uus maja üüriti välja. Kaks majakorda võtab enese alla Eesti Maapank, kellele senised ruumid hakkasid kitsaks jääma. Keldrikorrale paigutatakse maapanga arhiivid ja 3. korral asub keskraamatupidamise osakond. Ülejäänud ruumid on üüritud arstidele, advokaatidele j.t. elukorteriteks. Üürilepingud olid sõlmitud juba ammu enne maja valmissaamist. Maakrediidiseltsi uus maja on 5-kordne.


* * *

Sakala 2/4 (algselt Väike-Pärnu maantee 2, siis Sakala 30), Eesti Maakrediidiseltsi maja,
valmis 1935, arhitekt Edgar Johan Kuusik. Foto: 6.04.2013, R. Vaikla

Sakala 2/4, Eesti Maakrediidiseltsi maja, valmis 1935, arhitekt Edgar Johan Kuusik.
Foto: 6.04.2013, R. Vaikla

Sakala 2/4, Eesti Maakrediidiseltsi maja, valmis 1935, arhitekt Edgar Johan Kuusik.
Foto: 6.04.2013, R. Vaikla

Sakala 2/4, Eesti Maakrediidiseltsi maja, valmis 1935, arhitekt Edgar Johan Kuusik.
Foto: 6.04.2013, R. Vaikla



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar