esmaspäev, 29. aprill 2013

1935 - Pärnu maantee "laevanina“


Päevaleht 20.09.1935 lk 4
Taskukino
Hommikune tööragin.
Tallinn ehitab. Innukalt ja laiaulatuslikult. Suure Pärnu maanteel kõikjal kaevamisi ja avatud kanalisatsioone. Elektritrammi roobaste panemine ulatub juba Väike-Roosikrantsist Tõnismäele. Mitu paari töölisi haarad eriliste tangidega roopal turjast kinni ja veavad liipritele. Kõlab kare tööhõik: Ras dva ja – korraga!
Suur-Roosikrantsi tänav võtab nüüd sootu uue ilme. Väike-Pärnu maantee nurgal kerkis suur telliskivihoone, mille nurk terav nagu hiigelauriku nina. Siit algab nüüd juba kesklinn. Rida viiekordseid maju külg-külje kõrvale lükitud, üksikud vanad puumajad tõmbuvad häbelikult kössi uute ehituste vahel.
Kõrgel müüri veerel laob habemik venelane telliskive müüri. Eesti poisid veavad kive üles. Kas telliskivimüüri ladumises esikoht jääb veel kauaks venelaste kätte? Meie noortel ei näi olevat tahtmist õppida tubliks müürsepaks. Veavad pigem kive nii et seljad küürus.


dea.nlib.ee
Vaba Maa 25.09.1935 lk 5
„Üks, kaks... korraga!“

Tallinna "fassaad“ kerkib Roosikrantsis.
Väike-Roosikrantsi tänav kihab töölistest kui sipelgapesa. Tänava otsakohal Vabadusplatsi ääres seisab silt kirjaga: Sõidukitele läbipääs suletud. Ja ega olegi siin ka ei vankri ega autoga midagi peale hakata. Sõidutee on kuni Väike-Pärnu maanteeni ja sealt edasi raiutud lahti. Tänava äärtel töölised lõhuvad veel viimast teejuppi. Kang lõikab vaevast viisi sitkesse teekamarasse ja tükkhaaval kaob sile tänavapind töömeeste jalgade alt. Vähe maad edasi on mehi kobaras uut roobasteed kohale panemas. Kaks paari roopaid tuleb siia maha. Paiguti on trammitee juba valmis ja roobaste vahele tehakse munakividest uut sillutist. V.-Pärnu maantee pool keedetakse roobaste jatkukohti kokku. Mehi sikutab hoovade pidemetest roopaid koomale, enne kui sula termiit hõõguvaks kuumendatud roobaste jatkukohal on jõudnud tarduda. „Üks, kaks, korraga!“ käib energiline tööhõik.
V.-Roosikrantsi tän. nr. 14 asuval krundil on käsil kibe alusmüüri ehitamine. Lubjakastid, paekiviriidad, tsemenditünnid ümberringi. Mitmele uuele nägusale kivihoonele lisaks kerkib siia 5-kordne telliskivist elumaja, mille ehitavad Tallinna arstid E. Wulff ja H. Hoffmann. Maja loodetakse saada katuse alla detsembriks.
S.-Roosikrantsi ja V.-Pärnu maantee nurgale kerkis haruldase kiirusega ja täna saadi sarikate alla 5-kordne majamürakas. Tuleb kahe tänava äärtpidi nurgale välja, nagu hiigelmõõtudega terav kiil. Sarikatel lehvib lipp, varda küljes roheline pärg. Kõige tähtsam ja vaevasem etapp ehitusest on seljataga, selle üle maksab ka võidutseda! Uue maja ehitajaks on Eestimaa liikumata varanduste ekspluateerimise selts Koch ja Ko., milline omab Tallinnas ka mujal rea kinnisvarasid. Maja on ehitatud telliskivist ja vooderdatakse klinkeriga. Esimesele korrale tuleb 8 moodsat kaupluseruumi. Neljale järgnevale majakorrale ehitatakse elukorterid – 2-toalised, 3-toalised ja 4-toalised, iga korter omaette vannitoaga. Kokku tuleb kortereid uude majja 24, kõik nad varustatakse keskkütteseadega ja sooja ja külma veega vannitubades ning köökides. Pööningukord on majal kuuendaks korraks. Korterite põrandapind on olenev tubade arvust ja kõigub 35-100 ruutmeetrini korteri kohta. Elamiskõlbulikkuseni maja peab olema ehitatud välja tuleva aasta veebruariks.

Ehitustegevus Roosikrantsi tänavate rajoonis on olnud tänavu väga elav. Üheainsa aastaga uusi kõrgeid ehitusi on kerkinud nõnda ilmet-andvalt, et ehituslikult juba praegu see linnaosa kipub esitama ajakohasemat ja moodsamat Tallinnas.

dea.nlib.ee
Uus Eesti 05.11.1935 lk 1
Tallinn ehitab hoogsalt.
5-kordne maja kerkib Roosikrantsi tänavate vahele.
Eestimaa liikumatavaranduste ekspluateerimise selts Koch ja Ko ehitab praegu Suure- ja Väikese Roosikrantsi tän. nurgale uut 5-kordset elumaja. Ehitustöid juhatab arhitekt R. Natus, kes ka „Eka“ maja ehitas. Kortereid tuleb kokku 25, peale selle on alumisel korral 9 äriruumi. Maja välisseinad kaetakse Saksamaalt sissetoodud klinkerkividega. Seega sama väliskate nagu „Eka“ majalgi. Lepingu kohaselt peaks maja valmis saama 1. märtsiks 1936. aastal.



Päevaleht ja Uus Eesti 2.03.1936
Dr. E. Aoneem (end. nimega A. Lassmann) Sise-, südame- ja lastehaigused.
Elukoht nüüd S. Roosikrantsi 23-2.
Vastuvõtt ½11–½12 ja 5–6 Telef. 460-80.


Pealinna Teataja 7.03.1936 lk 1
Kondiitriäris ei lubatud müüa kohvi.
Kodanik E. Vaher palub linnavalitsuselt luba Roosikrantsi t. 23 pagari- ja kondiitrisaaduste äri avamiseks, kus oleks õigus müüa ka kohvi.
Kontrollimisel äriruumides selgus, et need vastavad sellekohastele määrusenõuetele. Alkohoolsete jookideta trahteriasutiste kohta käivatele määrustele ruumid aga ei vasta. Sellepärast lubati E. Vaherile nimetatud ruumides avada pagari- ja kondiitrisaaduste äri, kuid ilma kohvimüügi loata.

Päevaleht 9.03.1936 lk 7
Avan 10. skp pagari-kondiitriäri Roosikrantsi 23, tel. 475-74.
Palun kõiki endisi ja uusi kaubatarvitajaid lahkesti külastada.
Alati saadaval kõrgekvaliteediline kaup.
Tordid, koogid, küpsised, saiad jne.
Tellimised täidetakse täpselt.
Austusega E. Vaher
Uudisleht 8.12.1936 lk 8
E. Vaheri pagari- ja kondiitriäri
asub Tallinnas, S. Roosikrantsi t. 23, tel. 475-74. Äri on asutatud 1928. a., seega kaheksa aastat vana. Südalinnas käidav asukoht ja äriomaniku suur hoolitsus, pakkuda publikule ikka esmajärgulisi pagari- ja kondiitritooteid, on tähelepandava seisukoha annud Vaheri pagari- ja kondiitriärile rohkearvuliste pealinna samasuguste äride peres.
Nüüd lähenevaks jõuluhooajaks on kõne all olev äri müügile lasknud rea maitsvaid jõulumaiustusi, nagu: meekoogid, piparkoogid, mitmet seltsi küpsised jne. Nagu ikka Vaheri pagari- ja kondiitriäri tooted, on needki valmistatud kõige paremast toormaterjalist.
Muret sünnitab aga pagari- ja kondiitriäri omanikule pagarite öötöö keeld. Millal realiseerida oma tööstuse tooteid, kui need keskpäevaks äridesse jõuavad.


Päevaleht 14.03.1936 lk 8
Olen oma keemilise puhast. ja kiirpressim. tööstuse üle viinud S. Pärnu maanteelt S. Roosikrantsi 23 uude EKA majja. Võtan ka pesupesemist vastu.


Päevaleht 14.03.1936 lk 11
Alates 15. märtsist s.a. vannutatud advokaat Karl Talts’i kontor asub Väike Pärnu mnt. 36, krt. 9 (uues EKA majas).

Päevaleht 21.03.1936 lk 14
Tähelepanu! Pidage meeles!
Teatame, et Roosikrantsi tän. ja Pärnu mnt. nurgal, Tallinna moodsaimas majas on avatud:
E. Vaher’i pagari- ja kondiitriäri, telef 475-74
Miki“ manufaktuur-, fotoäri ja fototehnil. laborat., telef 475-07
Helgi“ pudu- ja pesukauplus
A. Viisimaa kontori-, koolitarvete- ja mänguasjade-äri
Meie kauplused pakuvad teile soodsa hinnaga kõrgekvaliteedilist kaupa suures valikus. Meie eesmärk on hea kaup – väike vahekasu – suur ostjaskond.
Meilt kõike ostes veendute ise selles!
Lootes ostjaskonnalt kõige soojemat suhtumist meile, soovime kõigile head jällenägemist.
Kaupluste omanikud.
Roosikrantsi tän. ja Pärnu mnt. nurgal.


Huvitav Zhurnaal Suvi 1936 ja Huvitav Zhurnaal Kevad 1937


Uus Eesti 16.05.1936 lk 1
Teatan kõigile austatud töötarvitajatele, et mina f-ma Schwarzi juurelõikaja Paul Liivak lahkusin 14. maist firma Schwartzi juurest ja avasin oma rätsepatöötoa
Minu tööstus asub Pärnu maanteel (end. V. Roosikrantsi) 36, krt. 24, tel. 475-73. Töö kiire ja korralik minu isiklikul juhtimisel.
Kõige austusega Paul Liivak

Vaba Maa 30.09.1936 lk 3
20 aastat ostjate teenistuses.
1. okt. pühitseb oma 20 aasta teenistusjuubelit t.-ü. „Oma“ nr. 4-a kaupluse juhataja pr. Pauline Prosvelt.
Pr. Prosvelt on sünd. 14. dets. 1887. a. Hariduse omandanud Samaara 2. tütarlaste gümnaasiumis ja Tallinna linna poeglaste kaubanduskooli raamatupidamise kursustel. Töötanud ajalehe „Virulase“ talituses t.-ü. „Tera“ kaupluses, kuni see omaaegiste vene võimude poolt ebasoovimatuna suleti. 1916. a. 1. oktoobrist astus juubilar t.-ü. „Oma“ teenistusse selle harukaupluse nr. 4-a juhatajana, mis kohuseid ta täidab tänase päevani, kaasa elades kõik ühingu halvad päevad ja täie tööjõuga rakendudes oma vastutusrikkale ülesandele. Praegu on nim. kauplus uute ruumide omandamisega Pärnu m. nr. 36 tõusnud üheks nägusamaks t.-ü. „Oma“ kaupluste võrgus. 


* * *
Pärnu mnt 36 / Roosikrantsi 23, foto ilmselt 1938. aastast (vasakul servas paistev plank
tähistab tõenäoliselt Pärnu mnt 42 / Hariduse 13 maja käimas olevat ehitust).


Pärnu mnt 36 / Roosikrantsi 23, Eestimaa Liikumata Varanduste Ekspluateerimise Selts Koch ja Ko maja, "laevanina", valmis 1936, arhitekt Robert Natus.
Foto: 2.05.2013, R. Vaikla


Pärnu mnt 36 / Roosikrantsi 23, Koch ja Ko maja, valmis 1936, arhitekt Robert Natus.
Foto: 28.04.2013, R. Vaikla

Pärnu mnt 36 / Roosikrantsi 23, Koch ja Ko maja, valmis 1936,
arhitekt Robert Natus. Foto: 28.04.2013, R. Vaikla

Pärnu mnt 36 / Roosikrantsi 23, Koch ja Ko maja, valmis 1936,
arhitekt Robert Natus. Foto: 28.04.2013, R. Vaikla


Pärnu mnt 30 (algselt Väike-Roosikrantsi 14), arstide Erich Wulffi ja Hugo Hoffmanni maja,
valmis 1936, arhitekt Erich Jacoby. Foto 2.05.2013, R. Vaikla


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar