kolmapäev, 29. mai 2013

1937 - Liisa Borni maja (Koidu saun) Pärnu mnt 96



Uus Eesti 3.04.1936 lk 7
4-kordne saunahoone S. Pärnu maanteele.
Eesti iseseisvuse jooksul pole S. Pärnu mnt. ehitatud ühtegi maja.
Tallinnas, S. Pärnu mnt. ja Koidu tän. nurgale asub lähemal ajal ehitama 4-kordset kivimaja pr. Liisa Born. Hoonesse kavatsetakse ehitada ajakohane saun, mille järele selles rajoonis ammugi on tuntud suurt puudust.
Siinjuures on huvitav märkida, et kavatsetav saunahoone on esimene ehitus, mis Eesti iseseisvuse jooksul püstitatakse S. Pärnu maanteele. Ka Narva maanteele pole kogu iseseisvuse ajal ehitatud rohkem kui üks maja, mis teatavasti kuulus varemalt J. Habichti pärijaile.

Vaba Maa 20.03.1937 lk 8
Uus saun Pärnu maanteel.
Reede õhtul avati vaimuliku talitusega, mida toimetas praost Kubu, Pärnu mnt. 96, Koidu t. nurgal asuv „Koidu“ saun. Uue sauna ja hiljuti valminud moodsa maja omanikuks on pealinnas tuntud kalaeksportöör pr. L. Born. Täna esmakordselt tarvitamisele tulev saun on pealinna paremaid. Ta sisaldab peale üldsauna ja numbritubade veel vene ja rooma saunad ning väiksema saunaruumi, mis oleks kasutatav nädala esimestel päevadel koos numbritubadega. Uus saun on kasutatav igal äripäeval.
Saun on valminud arh. Sakariase kavandite järgi. Siseruumid on kuni 2 m kõrguseni kaetud kahhelkividega. Rohkesti on tarvitatud ka niklit ja klaasi, mis omajagu aitab kaasa mõjuva kogumulje saavutamiseks.


Päevaleht 19.03.1937 lk 1
Koidu saun
Pärnu maantee 96 on alates 20. märtsist s.a. avatud kella 10 kuni kella 22
Igal äripäeval
Numbrisaunad tund Kr. 1.50
Soome saun tund Kr. 1.50
Vannid tund Kr. 1.00
Vene saun soome aurukapiga meestele esmasp. Kr. 0.60
Kolm päeva nädalas
Bassein vene ja rooma saunadega
naistele neljapäeval Kr. 0.50
meestele reedel ja laup. Kr. 0.50
lastele Kr. 0.25
Vene saun:
meestele neljapäeval Kr. 0.35
naistele reedel ja laupäeval Kr. 0.35
lastele Kr. 0.15
Saunas mees- ja naismasseerijad.
Palun külastada!
Austusega L. Born.


Uus Eesti 20.03.1937 lk 2
Tallinn sai moodsa sauna.
Uue sauna Tallinnas, Pärnu maanteel nr. 96, avas Liisa Born laupäeval. Saun on sisustatud kõigiti ajakohaselt. Pesemis- ja leiliruumid on kolmes klassis, varustatud heade dushidega. Leidub ka väike ujumisbassein ja roomasaun. Numbrisaunadesse on ehitatud aurukapid, milledes saunaline istub kaelani sees ja võib palavat auru kappi sisse lasta enda soovi järele. Saun võtab oma alla maja vasakust tiivast tervelt kolm korda. L. Borni saun on moodsamaid Tallinnas.

dea.nlib.ee
Uudisleht 21.03.1937 lk 3
Avati uus – „Koidu“ saun
Pealinna äriringkondades laialt tuntud ja lugupeetud kalaäri omanik proua Liisa Born ehitas omale Pärnu maantee ja Koidu tänava nurgale neljakordse kivimaja. Selle maja ühel poolel on elukorterid ja all äriruumid, kuna teisel poolel kolmel korral asub saun, mille nimeks „Koidu saun“.
Eile oli uue sauna avamine, mis püstitatud arhitekt Sachariase plaani järele. Sise-ruumid on eeskujulikult ja praktiliselt ehitatud. Uues saunas on ujumisbassein ja mugav vene- ja soomesaun ning masseerimisruumid. Riietusruumides on nägus mööbel ja kolmandal korral asuvad mõnusad numbritoad. Nimetatud saun on senistest eeskujulikumaid ja tema avamist ootasid ümbruskonna elanikud suure igatsusega.



Uus Eesti 22.03.1937 lk 1
Koidu saun
Pärnu mnt. nr. 96, on pühade puhul avatud k. 10-st kuni k. 22-ni
igal äripäeval
Tunnisaunad, tund Kr. 1.50
Vannid, tund Kr. 1.00
Venesaun soome aurukapiga:
Meestele – esmaspäev, kesknädal, neljapäev ja laupäev Kr. 0.60
Naistele – teisipäev Kr. 0.50
Bassein vene ja rooma saunadega:
Naistele – teisipäev Kr. 0.50
Meestele – kolmapäev Kr. 0.75
Meestele – neljapäev ja laupäev Kr. 0.50
Venesaun:
Meestele – teisipäev Kr. 0.35
Naistele – kolmapäev, neljapäev ja laupäev Kr. 0.35
Saunas mees- ja naismasseerijad.
Austusega: L. Born.


dea.nlib.ee
Rahvaleht 24.03.1937 lk 5
Tallinn sai eeskujuliku sauna.
Eeskujulik saun avati neil päevil Tallinnas Pärnu mnt. 96. Uus ettevõte, mis õigusega väärib tervishoidliku asutuse nimetust, on sisustatud mugavalt ja otstarbekohaselt, milleks omanik – meie ärimaailmas tuntud pr. L. Born – pole hoolinud kuludest. Saunas on bassein, vene ja rooma saunad, soome aurukapid, avarad vannid jne.
Piltidel: 1. Eeskujulik fuajee, mis tuletab meele rohkem hotelli kui sauna eesruumi. – 2. Osa avaraist riietusruumidest. – 3. Bassein, kus pärast head leili mõnus end jahutada.




Pealinna Teataja 5.05.1937 lk 1
Köögita ruumi ei saa kohvikut.
Kodanik T. Rosenroth esitas linnavalitsusele palve, lubada temale Pärnu mnt. 96 asuvas uues majas pagarisaaduste müügikoha ja kohviku avamist.
Tervishoiuosakonna andmeil ruum vastab üldiselt toiduainetega kauplemise määruse nõudeile, kuid kaupluse seinad pole kaetud 2 m. kõrguselt õlivärviga. Alkohoolsete jookide trahteriasutuste kohta käivale sundmäärusele ruumid aga ei vasta, sest põrandapind on alla 20 ruutmeetri ja puudub köök.
Linnavalitsus lubas T. Rosenrothile pagariäri avamist, tingimusel, et kauplusruumide seinad kaetakse 2 m. kõrguselt õlivärviga või pestava tapeediga hiljemalt k.a. 1. juuniks. Palve kohviku avamise osas jäeti aga tagajärjeta.



* * *


Pärnu mnt 96, Liisa Borni maja, milles asus Koidu saun, valmis 1937, arhitekt Eugen Sacharias.
Lammutati 1982. Foto: 9.04.1981, Aare Olander (A. Olanderi kogust)
Pärnu mnt 96, Liisa Borni maja, milles asus Koidu saun, valmis 1937, arhitekt Eugen Sacharias.
Lammutati 1982. Vaade vanalt viaduktilt kesklinna suunas.
Foto: 1965, Valdeko Vende (Aare Olanderi kogust)

1982. aastal lammutati seoses Pärnu maantee viadukti uuendamisega mitu suuremat 1930ndatel aastatel ehitatud elumaja, lisaks Koidu sauna majale veel üks 4-kordne, üks 5-kordne ja üks 3-kordne hoone. 1960ndatel aastatel kavandati nende majade nihutamist, kuid see plaan jäi teostamata.
Majade lammutamisest pikemalt koos rea põnevate fotodega vt Veerevad majad... arhitektuuriblogis arhitektuurid.blogspot.com.

Pärnu mnt 96 Koidu sauna maja asus umbes praeguse viadukti kohal, tagapool
paistavad Koidu tänava majad. Foto: 28.05.2013, R. Vaikla


2 kommentaari: