esmaspäev, 19. august 2013

1937 - Pealinn suvise ehituskeerise eel


dea.nlib.ee
Uus Eesti 9.04.1937 lk 6
Pealinn suvise ehituskeerise eel.
Tänavu oodata elavat ehitushooaega. – Ehitusmaterjalide hinna tõus ei pidurda hoonete kerkimist. – Linn hakkab ehitama pritsimaja ja keskhaiglat.
 
Eeloleva suve ehitushooaeg Tallinnas tõotab kõigi eelduste järele kujuneda elavamaks viimaste aastate hulgas. Linnavalitsus on 1. jaanuarist kuni seniajani kinnitanud üle kümne 4–6-kordse suurhoone projekti, peale selle terve rea väiksemate majade projekte. Paljude aastate kogemuste järele arvatakse, et suurem osa ehitajaist saadavad endi projektid kinnitamisele mai- ja juunikuul, mistõttu praegu pole veel võimalik Tallinna ehitustegevuse laiaulatuslikkusest eeloleval suvel selgemat ülevaadet luua.
Uusi maju püstitatakse nii kesklinna kui ka linnaservadele, ehitatakse läbisegi kivi- ja puumaju. Näib, et ehitustegevust ei suuda nimetamisväärselt pidurdada tublisti tõusnud puu- ja rauamaterjali hinnad ega ka tööliste kõrgemad palgad. Samuti ei taha raugeda ehitustegevus linnaservades, kuigi seda viimasel ajal väga intensiivsel kujul ei pooldata. Linnaservades kõlavad kirvelöögid hommikust õhtuni ja üks maja teise järele kerkib Pelgulinnas, Lillekülas, Kristiine heinamaal, Volta vabriku ümbruses ja mujal. See kinnitab, et majaehitamine, vaatamata kallile ehitusajajärgule, ikkagi veel tublisti ära tasub.
Suuremaid maju püstitatakse eeloleval suvel peamiselt südalinna rajooni. Nii on kuuekordse maja püstitamiseks Tõnismäe ja Hariduse tänava nurgale projekt kinnitatud P. Kooritsal. Kivist viiekordse maja ehitab Pärnu mnt. nr. 28 J. Trump. Luise tänavale nr. 22 püstitab samuti viiekordse maja A. Miller. Peale selle ehitatakse viiekordseid maju politseiaiale. Vesivärava tänavale püstitab neljakordse kivist maja N. Poska, Raua tänavale nr. 34 neljakordse kivist maja korteriühing „Raua“, Lembitu tänavale nr. 13 neljakordse kivist hoone V. Vunder, Sinika ja Tulika tänavate nurgale kolmekordse kivist maja M. Grasberg jne., jne. Kõneldakse ka E. Urovi seitsmekordsest pilvelõhkujast Vabadusplatsi äärde, Tatari tänava nurgale. Kas see ehitus aga juba tänavu teostub, pole lähemalt selgunud.
Ja Tallinna linn ise?
Linn alustab eeloleval suvel kahe suurema ehitusega, pritsimajaga ja keskhaiglaga. Pritsimaja ehitamiseks tehakse praegu eeltöid Raua tänaval, kus vastaval krundil sooritatakse lammutamisi. Lähemal ajal antakse ehitustöö ettevõtjale välja.
Keskhaigla projektide võistlus toimub 15. aprillil. Ehitus sünnib osade kaupa, misjuures eeloleval suvel kavatsetakse alustada ühe hoone väljaehitamisega.
Raekoja ja uue turuplatsi ehitamine jäävad ehitusvõimaluste puudumisel kaugema aja peale.
Suurema ehitusega alustab eeloleval ehitushooajal ka riik, püstitades Toompuiestee ja Paldiski maantee nurgale politseihoone.


* * *
Tõnismägi 3 / Hariduse 2, Peeter Kooritsa maja, arhitekt Richard Falkenberg.
Foto: 28.04.2013, R. Vaikla

Pärnu mnt 28 (algselt Väike-Roosikrantsi 12), Johannes Trumpi maja, valmis 1937, arhitekt Aleksander Vladovsky. Foto: 2.05.2013, R. Vaikla

Luise 22, Albert Milleri maja, arhitekt Eugen Sacharias.
Foto: 24.04.2013, R. Vaikla

Vesivärava 48, Niina ja Jüri Poska maja, arhitekt Richard Falkenberg.
4-korruselisele majale on hiljem peale ehitatud viies korrus. Foto: 28.06.2013, R. Vaikla

Raua 8 / Raua põik 1 (algselt Raua 34), korteriühingu "Raua" maja,
arhitekt Herbert Johanson. Foto: 21.04.2013, R. Vaikla

Lembitu 3 (algselt Lembitu 13), Voldemar Vunderi maja, arhitekt Eugen Sacharias.
Foto: 2.05.2013, R. Vaikla

Sinika 8 / Tulika 23, Maria Paapi maja (ostis Maximilian Grasbergi alustatud ehituse 1937. a. märtsis; detsembris 1938 ostis maja Voldemar Kilkmees), arhitekt I. Konno. 3-korruselisele majale on hiljem peale ehitatud neljas korrus. Foto: 16.05.2013, R. Vaikla


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar